Hummelstads historia
Hummelstads historia
Hummelstad har en stolt historia som knutpunkt och handelsplats där Långsjön hade en viktig roll som transportled. En viktig insats för att dokumentera Hummelstads historia gjordes av en studiecirkel i början av 1990-talet, där en grupp äldre män i byn samlades för att nedteckna historier och fakta om samhällets utveckling grundad på information och handlingar från många olika håll. Allt material har funnits samlat i ett dokumentskåp i Fritidsgården.
Under år 2015 påbörjades arbetet med att ta vara på den historiska dokumentation som fanns i Fritidsgården. Pärmar fyllda med maskinskrivna A4-sidor och bilder i olika former och varianter har digitaliserats och sammanställts för att kunna presenteras i mer lättläst form på vår nya hemsida. Vi hoppas att många ska finna det intressant att lära sig lite mer om Hummelstad och de människor som levt och verkat här genom åren. I arbetet har också ingått att med bilder dokumentera alla hus i Hummelstad.
På den här sidan hittar ni allt detta material. Här finns också tidningsklipp och bilder på torpstugor för att ta några exempel. En del finns kvar att göra med digitaliseringen, och mer kommer att fyllas på efterhand.
Hummelstad – en vacker plats
Hummelstad ligger vackert beläget mellan sjöarna Långsjön och Kogaren, och jämte gamla vägen mellan Västervik och Vimmerby. Vägen är från början en gammal landsväg från 1500-talet.
Hummelstad var förr ett blomstrande litet samhälle. Här fanns poststation, mejeri, telefonväxel, en badanläggning, skola, tegelbruk, vägstation, sågverk, skomakeri, möbelsnickeri, bilverkstad, taxirörelse, cykel- och mopedförsäljning, åkeri, krog, bensinmack, stenhuggeri, cementgjuteri och kvarnrörelse. Det fanns två affärer, en på varje sida om bron. Den ena kallades av alla för ”Fredrik W:s”, senare ”Assar Johanssons”. På andra sidan bron, mot Vimmerby, fanns en Konsumbutik.
Från Hummelstad skeppades det även timmer med ångbåten Undine till Ankarsrum. Allt detta, precis som skolan, är nu ett minne blott.
Uppe på kullen mitt emot vägen mot Ankarsrum ligger Hummelstads två gamla skolbyggnader. I den stora, gula byggnaden fanns en skolsal, där gick klass 3-4 och där bodde också läraren. I lilla byggnaden, den röda, gick klass 1 och 2. Där finns tre rum och ett kök. När det var skola här så var det stora rummet matsal och i ett av de små rummen gick skolbarnen och det andra användes som slöjdsal. Skolverksamheten lades ner 1963 och nu är stora skolan såld som bostad och i lilla skolan är det nu Fritidsgård.
Från Fritidsgården utgår två vandringsleder, Hummelstadleden och Hatterboleden, bägge ca sex km långa. På Hatterboleden (blå leden) gick barnen i Hatterbo och Hagstorp till skolan i Hummelstad fram till cirka 1937. Förr var stigen en smal körväg.
Om man går Hummelstadleden (gula leden) så passerar man de vackra utsiktsplatserna vid Kälkestad, Dröppstad och Nyckelberget med utsikt över Hummelstad och Långsjön. Mot slutet kommer man till ett par gravrösen från 500-talet. Historien säger att här ligger hunnerkungen Humble begraven. Enligt sägnen så är det kung Humble som gett namn till Hummelstad.
Hummelstad har alltid haft ett starkt föreningsliv. Förutom byalaget, scoutkåren och Nykterhetsrörelsen Logen som finns kvar, så har här funnits skytteföreningen, ridklubben i Frösvi, Röda Korset, PRO, Socialdemokratiska Kvinnoklubben, Hummelstad Badhusförening och idrottsföreningen Hummelstad IF. Fotbollsplanen låg vackert belägen vid Kogaråsen och var flitigt utnyttjad. Hummelstad IF gick år 1972 in i Blackstad IF.
I Frösvi fanns den fina festplatsen där idrottsföreningen anordnade midsommarfirande under många år. Där kunde man givetvis dansa till populära orkestrar, spela på chokladhjul, kasta pil, köpa lotter, godis, korv och fika.
Hummelstad är idag en attraktiv och vacker boendeort mitt i den omväxlande Tjustnaturen. ”En härlig plats på jorden” som vi brukar säga.
Läs mer om vår historia
Skolan
Uppe på kullen mitt emot vägen mot Ankarsrum ligger Hummelstads två gamla skolbyggnader.
Staten
Uppe på en höjd utmed den allmänna vägen i Hummelstad låg statarbostaden i dagligt tal kallad ”Staten”
Torpen
I slutet av 1970-talet genomfördes en torpinventering i Hallingebergs socken. Torpen i Hummelstadstrakten presenteras här.
Tidningsklipp
Här finns tidningsklipp som sparats genom åren om bl.a. verksamheter i bygden.
Artiklar
Här finns ett antal intressanta artiklar inskannade och redigerade.
Bilder och ljudklipp
Här kan du se bilder från förr och nu och även intressanta intervjuer med Hummelstadsprofiler.